Finansijske institucije i fondovi Evropske unije - perspektiva za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine

Authors

  • Muhamed Mujakić The Academy of Fine Arts, University of Sarajevo/Akademija likovnih umjetnosti, Univerzitet u Sarajevu

Keywords:

Evropska unija, finansijske institucije EU, fondovi EU, razvoj

Abstract

U članku se daje pregled najvažnijih finansijskih institucija i fondova Evropske unije. Bosna i Hercegovina je država opredijeljena za put evropskih integracija. Bosna i Hercegovina je 25. novembra 2005. godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Evropskoj uniji.

To je jedan u nizu važnih koraka ka evropskim integracijama Bosne i Hercegovine. Pristupom u zajednicu evropskih država – Evropsku uniju, naša država će imati mogućnost pristupa bankama i fondovima EU.

Glavne finansijske institucije Evropske unije su: Evropska investicijska banka, Evropski investicijski fond,, Evropska centralna banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropski socijalni fond, Evropski fond za upravljanje i garanciju u poljoprivredi, Evropski fond za regionalni razvoj, Kohezijski fond.

Downloads

Published

2020-02-28

How to Cite

Mujakić, M. (2020). Finansijske institucije i fondovi Evropske unije - perspektiva za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. Pregled: časopis Za društvena Pitanja / Periodical for Social Issues, 4(4), 123–140. Retrieved from https://pregled.unsa.ba/index.php/pregled/article/view/146

Issue

Section

Articles / Članci