Osnove strategije razvoja trgovine u Bosni i Hercegovini

Authors

  • Ishak Mešić

Keywords:

trgovina, preduzeće, promet, zaposleni, struktura

Abstract

Ova studija istražuje trgovinu u Bosni i Hercegovini, njen sadašnji nivo razvoja i potrebu tranzicije od klasične i usitnjene trgovine u pravcu razvoja integralne i globalne trgovine, koja će postepeno preuzimati sve veći broj marketinških funkcija i postati aktivan korektor proizvodnje prema zahtjevima i potrebama krajnjih potrošača.

Komparativna analiza trgovine Bosne i Hercegovine sa trgovinom u evropskim zemljama pokazuje da je postignuto određeno strukturno približavanje trgovine Bosne i Hercegovine prema strukturi trgovine u Evropskoj uniji. Sektorska struktura distributivne trgovine Bosne i Hercegovine u 2003. godini, približila se sektorskoj strukturi Evropske unije, u pogledu učešća zaposlenih i strukturi prometa po djelatnostima. Međutim, kada je u pitanju sektorska struktura broja preduzeća, trgovina BiH pokazuje drastičan raskorak u odnosu na Evropsku uniju. Relativna struktura prometa trgovine u Bosni i Hercegovini približila se strukturi trgovine u Evropskoj uniji. Međutim, apsolutne veličine prometa pokazuju drastično zaostajanje trgovine BiH za trgovinom Evropske unije.

Za uspješan nastavak tranzicije trgovine u Bosni i Hercegovini neophodno je da se nastavi političko-pravna transformacija, koja će rezultirati boljom regulacijom tržišta. Potrebno je da se na nivou države Bosne i Hercegovine definiše jedinstvena trgovačka politika, donese jedinstvena zakonodavna regulativa i izvrši ustrojstvo jedinstvenih državnih organa, koji su nadležni za integralnu kontrolu robno-novčanih tokova na cijelom području BiH.

Trgovina Bosne i Hercegovine treba da nastavi putem daljnje tranzicije kroz: restruktuiranje upravljanja, razvoj marketing koncepcije, tranziciju od klasične prema razvoju savremene trgovine, globalizaciju i internacionalizaciju trgovine, povećanje učešća elektronske trgovine i uvođenje međunarodnih standarda u trgovinu Bosne i Hercegovine.

Downloads

Published

2020-02-24

How to Cite

Mešić, I. (2020). Osnove strategije razvoja trgovine u Bosni i Hercegovini. Pregled: časopis Za društvena Pitanja / Periodical for Social Issues, 3(3), 113–159. Retrieved from https://pregled.unsa.ba/index.php/pregled/article/view/134

Issue

Section

Articles / Članci