Komparativna kvantitativnaanaliza uspješnosti studenata na prijemnom ispitu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu (II ciklus studija)

Authors

  • Emina Resić University of Sarajevo, Faculty of Economics/Univerzitet u Sarajevu, Ekonomski fakultet
  • Ademir Abdić University of Sarajevo, Faculty of Economics/Univerzitet u Sarajevu, Ekonomski fakultet
  • Adem Abdić University of Sarajevo, Faculty of Economics/Univerzitet u Sarajevu, Ekonomski fakultet

Keywords:

odsjek Ekonomija, odsjek Menadžment, komparativna analiza, korelaciona analiza, statistički testovi

Abstract

Ovaj rad je nastao kao rezultat analize uspješnosti studenata na prijemnom ispitu na II ciklusu studija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u školskoj 2013/2014. godini. Naglasak je stavljen na komparativnu kvantitativnu analizu po studijima, po odsjecima na studiju i načinu studiranja na I ciklusu studija. Budući da dosada nije urađeno slično istraživanje na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, osnovni cilj ovog istraživanja je da se izvrši komparativna analiza rezultata studenata postignutih na I ciklusu studija i rezultata postignutih na prijemnom ispitu za II ciklus studija. Između ostalog, u radu se daju odgovori na brojna pitanja kao što su: da li postoji statistički značajna razlika između rezultata studenata odsjeka Ekonomija i studenata odsjeka Menadžment; da li postoji statistički značajna razlika između rezultata studenata Akademskog studija i studenata Visoke poslovne škole; da li postoji statistički značajna razlika između rezultata studenata redovnog studija i DL studija; da li postoji statistički značajna razlika između rezultata iz različitih predmeta na prijemnom ispitu; da li postoji statistički značajna razlika između rezultata studenata muškog i ženskog spola; da li postoji jaka korelacija između prosječne ocjene ostvarene na I ciklusu studija i ukupnog broja osvojenih bodova na prijemnom ispitu za II ciklus studija? Pored deskriptivne statistike, u radu su korišteni brojni statistički testovi i parametri te dat tabelarni i grafički prikaz dobijenih rezultata istraživanja sa konkretnim tumačenjima.

Downloads

Published

2014-09-08

How to Cite

Resić, E., Abdić, A., & Abdić, A. (2014). Komparativna kvantitativnaanaliza uspješnosti studenata na prijemnom ispitu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu (II ciklus studija). Pregled: časopis Za društvena Pitanja / Periodical for Social Issues, 2(2), 41–56. Retrieved from https://pregled.unsa.ba/index.php/pregled/article/view/331

Issue

Section

Articles / Članci