Ideja univerziteta i moderni univerzitet u Bosni i Hercegovini - Filipović, Muhamed (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Svaka stvar u ljudskom životu, svaka ljudska tvorevina, podliježe jednom općem zakonu koji važi za sve ljudsko, a to je zakon historičnosti. Sve što je čovjek stvorio ulazi u povijest ljudskog bivanja i kao takvo podliježe općim zakonima povijesti, iz koje nastaje historija ljudi i njihovih poduhvata.