Alija Izetbegović o ulozi prava i pravnih normi u društvu i državi - Mulaosmanović, Admir (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
U radu se nastojao dati prikaz Izetbegovićevih osnovnih premisa o ulozi prava u kreiranju društvenog ambijenta i načina na koji je gledao prema pravnim normama kao alatima za uspostavljanje pravednijeg društva. Rad se temelji na Izetbegovićevim filozofskim razmišljanjima u čijoj srži se nalazio pojedinac ali i konkretnim potezima koje je činio tokom aktivnog bavljenja politikom. Razlog za to nije pokušaj detektiranja odnosa između teorije i prakse već želja da se što jasnijim učine mogućnosti i odnos pojedinca, u ovome slučaju Alije Izetbegovića, spram željenih i faktičkih promjena unutar jednog društva, a koje nastaju putem pravne regulative.