Mjesto i uloga javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini: međuigra između univerzalnog i partikularnog - Popov-Momčinović, Zlatiborka (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2015)
U radu se pokušalo ukazati na mjesto i ulogu javnih univerziteta u BiH, uhvaćenih u međuigru između zova ka univerzalnosti čiji su ključni indikatori sloboda, autonomija, kritička svijes; i partikularnosti čiji su glavni indikatori parohijalnost, izolovanost i različiti oblici “nadziranja i kažnjavanja” da bi se odbranila određena župna kultura.