Ka evropskim prostorima visokog obrazovanja i istraživanja - Avdispahić, Muharem (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2015)
Historijski je utemeljeno, a paradigmatičnošću bosanskog pitanja u Evropi podržano, opredjeljenje Univerziteta u Sarajevu da djeluje kao značajan akademski centar u regionu jugoistočne Evrope. Od pristupa Magna Charta Universitatum, preko predvodničke uloge u procesima usklađivanja sa principima evropskih prostora visokog obrazovanja i istraživanja, u članku se osvjetljava dokle je Univerzitet u Sarajevu stigao u provođenju tri aspekta Bolonjskog procesa: uspostavi trocikličnog sistema studija usmjerenog na izgradnju kompetencija, promjenama u načinu upravljanja i izgradnji novog modela finansiranja. Ukazuje se na neophodnost sistemskih mjera koje će osloboditi kreativnu energiju i omogućiti da univerzitet preuzme djelotvorniju ulogu u cjelini društvenog razvoja, uz odgovornost koja je po sebi odgovornost prema budućnosti bosanskohercegovačkog društva a ne prema bilo kojim partikularnim interesima.