Pravna priroda "fideikomisa" rimskog prava i vakufske imovine šerijatskog prava - Drino, Dževad (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Razmatranje uticaja rimskog prava na šerijatsko pravo je predmet nerijetko suprotstavljenih mišljenja naučnika i teoretičara. U Bejrutu je 1973. godine štampana zbirka tekstova koju je priredio Muhammed Hamidullah pod nazivom, „Da li je rimsko pravo uticalo na islamsku pravnu nauku?“, čija je najveća vrijednost upravo ta što je objavila različite stavove o vezama fikha i rimskog prava.