Prava boraca u Federaciji Bosne i Hercegovine sa osnovama i razlozima integriranja prava u državi Bosni i Hercegovini - Purišević, Fuad (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2011)
Pravni i socijalni aspekti integriranja boračke zaštite u Bosni i Hercegovini su izuzetno značajna i kompleksna pitanja, koja imaju karakter multidisciplinarne naučne oblasti. U osnovi, ovo je jedno od najosjetljivijih pitanja u postratnoj Bosni i Hercegovini, koje još nije dovoljno uređeno ni u entitetima Bosne i Hercegovine, a o rješavanju ovog pitanja na nivou države još uvijek se i ne razmišlja, a pogotovu nema praktičnih pokušaja rješavanja ovog pitanja na nivo države Bosne i Hercegovine.Analizirajući osnovna prava boraca i članova njihovih porodica, regulirana federalnim i kantonalnim propisima u Federaciji Bosne i Hercegovine, nedvojbeno se nameće zaključak da su ta prava regulirana parcijalno, neujednačeno i neracionalno. Ostvarivanje drugih - dopunskih prva prepušteno je kantonalnim vlastima koje imaju različite finansijske mogućnosti. Posljedice toga su nejednakost pred zakonom, jer se prava ostvaruju prema mjestu prebivališta. Ovakvo reguliranje i ostvarivanje prava direktno utiče na pravnu, socijalnu i ekonomsku neizvjesnost i nestabilnost, ne samo boraca i članova njihovih porodica, već i entiteta, pa i države u cijelosti. Zbog ovakvog stanja, čini se potpuno opravdanom analiza osnova i razloga integriranja prava boraca i članova njihovih porodica na nivou Bosne i Hercegovine. Priznajući osnovanost diskusije o ovom pitanju, a isključivo u cilju boljeg razumijevanja izlaganja, neophodno je defnirati i značenje termina koji će se koristiti u ovom radu.