Osnovne karakteristike razvoja političkog pluralizma u Bosni i Hercegovini 1989-2003 - Pejanović, Mirko (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Bosna i Hercegovina je u okviru jugoslovenske socijalističke federacije (1943-1992) bila jedna od šest ravnopravnih republika koje su konstituisale i činile jugoslovensku socijalističku federaciju. Pripadala je krugu nerazvijenih republika i pokrajina, zajedno sa Crnom Gorom, Makedonijom i Kosovom. Sve do početka 70-tih godina Bosna i Hercegovina je imala visok stepen emigracije stanovništva.