Podjela provincije Ilirik - Mesihović, Salmedin (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2010)
Nakon uspostave sustava principata u rimskoj državi u januaru 27. god. p. n. e. reguliran je i status provincije Ilirik, koja se prostirala na apadnom Balkanu. Do početka nove ere provincija Ilirik je pod svojim ingerencijama imala jedno široko područje od jadranske obale sve do srednjeg Dunava. Izbijanjem Velikog ilirskog ustanka u proljeće 6. god. n. e. provincijska struktura je u potpunosti srušena, a uslijed niza okolnosti obnova provincije Ilirik u njenom starom teritorijalnom obliku je bila teško ostvarljiva. I nakon sloma organiziranog ustaničkog otpora u septembru 9. god. n. e. postoje dvije nove provincije, i to Gornji Ilirik/Dalmacija i Donji Ilirik/Panonija. Rad se uglavnom bavi rješavanjem pitanja vremena, načina i konkretnih razloga disolucije jedinstvenog Ilirika na dvije nove provincije.