Zaštita od nasilja u porodici u zakonodavstvu FBiH - Miković, Borjana (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2009)
U radu je, pored određenja i oblika nasilja u porodici, prezentirana zakonska zaštita od porodičnog nasilja u FBiH normirana Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, Porodičnim zakonom i Krivičnim zakonom FBiH te, djelimično, zabrana nasilja po osnovu spolne pripadnosti u „privatnom“ i „javnom“ životu, Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH, koji je donesen na državnom nivou i time obavezujući za oba entiteta. Kritička analiza zakonskih odredaba jasno je pokazala neusklađenost pobrojanih zakona, kako u utvrđivanju mehanizama tako i načinu zaštite od nasilja u porodici. Tako na primjer Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, nasilje u porodici definiše kao krivično djelo koje je u nadležnosti redovnih sudova, utvrđujući istovremeno kao prekršajne sankcije za zaštitu od nasilja u porodici zaštitne mjere koje izriču sudovi za prekršaje. Teškoće u provođenju Zakonom utvrđenih zaštitnih mjera, pored nedovoljnog iskustva sudova za prekršaje, koji još uvijek gotovo sporadično izriču ove sankcije, predstavlja i to što je primjena izrečenih mjera u praksi praćena nizom različitih problema. Nepostojanje odgovarajućih institucija za zaštitu i pružanje pomoći žrtvi porodičnog nasilja, kao i institucija za primjenu obaveznog liječenja i tretmana nasilnika, nepostojanje alimentacionih fondova za privremenu pomoć žrtvi nasilja i slično samo su neki od pokazatelja koji, pored nepostojanja dugoročnih rješenja, govore o nekomplementarnosti između zakonskih odredaba i raspoloživih mogućnosti za njihovo provođenje, ali i o nedovoljnom angažmanu države u rješavanju problema porodičnog nasilja.