Bosnia Porphyriana : Nacrt razvoja logike u Bosni i Hercegovini - Ibrulj, Nijaz (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2009)
U tekstu izlažem kratak nacrt razvoja logike u Bosni i Hercegovini kroz nekoliko historijskih perioda: period osmanske okupacije i uprave Carstva, period austrougarske okupacije i uprave Monarhije, period komunističkog režima i uprave socijalističke Republike, te period od završetka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu do danas (Dejtonska Bosna i Hercegovina) i uprave međunarodne zajednice. U svakom od navedenih perioda navedeni su organizacija obrazovanja, obrazovna paradigma tog modela, status logike kao predmeta u obrazovnom sistemu toga doba, glavne ličnosti koje se bave logikom (istražuju, predaju, pišu knjige), glavna djela koja su nastala u svakom periodu i njihove temeljne ideje. Kao osnovni tekst, kao osnovni udžbenik, kao motivacija logičkog promišljanja i pisanja u svim razdobljima obrazovanja u Bosni i Hercegovini prisutno je djelo “Uvod” neoplatonijanskog komentatora Porfirija (Porphyrius). To mi je dalo za pravo da uvedem sintagmu Bosnia Porphyriana.