Pretpostavke demokratske kontrole sistema nacionalne sigurnosti - Beridan, Izet (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2008)
Kontrola moći kojom raspolažu sistemi nacionalne sigurnosti je stara i suvremena dilema u svim državama. Teorijska i historijska iskustva o ovome fenomenu neophodna su za njegovo razumijevanje u akademskim, stručnim i političkim krugovima, a napose u Bosni i Hercegovini, u kojoj nacionalna politička (ne)suglasja dolaze do izražaja u sektoru sigurnosti na nivou države.