Od Istanbula do Dubrovnika i natrag - Filan, Kerima (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2008)
Knjiga Dubrovačka Republika u spisima osmanskih sultana autorice dr. Vesne Miović podastire u diplomatičkoj obradi dokumente iz Dubrovačkog arhiva koje su osmanski sultani uputili Republici u vremenu od sredine 15. do početka 19. stoljeća. Na osnovu sadržaja tih sultanskih spisa i istraživanja okolnosti u kojima su izdati autorica je sačinila pregled osmansko-dubrovačkih odnosa. U tom je pregledu pokazala kako su Dubrovčani i Osmanlije, računajući s koristima koje su imali jedni od drugih, tokom tri i po stoljeća održavali vrlo aktivne a (uglavnom) nepromijenjene odnose. Ta studija, utemeljena na historijskim vrelima i uokvirena literaturom, dragocjen je doprinos historiji, kulturnoj historiji i osmanistici, te je u tom smislu vrijedno štivo i za bosanskohercegovačku nauku. Tim se povodom u prikazu skreće pažnja i na uspjelu studiju Dubrovačka diplomacija u Istambulu,u kojoj ista autorica govori o međudržavnim osmansko-dubrovačkim odnosima iz drugoga ugla.