Efekti i mogućnosti primjene koncepta Euroregije u Bosni i Hercegovini - Zaimović, Denis (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2007)
Članak analizira efekte i mogućnosti koje se Bosni i Hercegovini otvaraju primjenom koncepta Euroregije. Autor polazi od pretpostavke da primjenu koncepta Euroregije u Bosni i Hercegovini treba posmatrati u kontekstu njenog pridruživanja Evropskoj uniji budući da je to koncept koji su ustanovile i primjenjuju članice Evropske unije i od njega su ustanovile EU standard. Članak ukazuje na zahtjeve odnosno očekivanja Evropske unije od Bosne i Hercegovine, s jedne, i na koji način se ovaj koncept može primijeniti u BiH, s druge strane.