De minimis potpore u svjetlu modernizacije državnih potpora Evropske Unije - Imamović-Čizmić, Kanita; Grbo, Zinka (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2016)
Državne potpore nemaju samo nacionalnu dimenziju nego se pojavljuju regulacije mnogih međunarodnih i regionalnih organizacija i institucija. Evropska unija ima gotovo jedinstven sistem nadnacionalne kontrole državnih potpora. Sistem kontrole državnih potpora je u nekoliko navrata reformisan, a posljednja reforma veže se za State Aid Modernization paket (SAM) iz 2012. godine u kojem su postavljena tri generalna cilja: brži rast u ojačanom, dinamičnom i konkurentnom unutrašnjem tržištu, usmjerenost Komisije na slučajeve evropskog ekonomskog interesa te jasno utvrđena pravila i brže donošenje odluka Komisije. Usmjerenost Komisije na slučajeve od evropskog ekonomskog interesa značila je i izmjenu uredbe koja reguliše dodjelu de minimis potpora. Imajući u vidu zadatke koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, te činjenicu da je nedavno uspostavljen sistem kontrole državnih potpora u legislativnom i institucionalnom obliku, od posebne važnosti je pratiti aktuelnosti u domenu državnih potpora Evropske unije. Cilj rada je prikazati osnovna obilježja modernizacije državnih potpora u Evropskoj uniji koja je započeta u vrijeme donošenja Zakona o sistemu državnih potpora u BiH te ekstrahirati eventualne promjene u dodjeli de minimis potpora nakon donošenja nove uredbe koja ih reguliše.