Preliminarna psihometrijska validacija miljokaza razvoja dječje igre kod djece od navršene prve do četvrte godine života - Repišti, Selman; Sindik, Joško (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2016)
Dječja igra je važna aktivnost koja pogoduje njihovom nesmetanom razvoju. Malo je istraživanja koja su se bavila miljokazima razvoja dječje igre, a naročito one djecedo četiri godine života. Stoga smo proveli istraživanje na 637 djece, dobi od navršene prve do četvrte godine. Osnovni cilj naše studije bila je preliminarna psihometrijska evaluacija instrumenta konstruiranog u ove svrhe. Instrument je nazvan „Miljokazi razvoja dječje igre'' (MRDI), a čine ga tri liste označavanja, prilagođene sljedećim dobnim skupinama: 1–2 godine (MRDI12), 2–3 godine (MRDI23) i 3–4 godine (MRDI34). Rezultati ukazuju na zadovoljavajuću faktorsku valjanost sva tri dijela MRDI-a, na solidnu pouzdanost MRDI23, te na nešto nižu pouzdanost MRDI12 i MRDI34. Na kraju se razmatraju mogućnosti poboljšanja ovih instrumenata, u vidu povećanja njihove diskriminativnosti te broja čestica.