Filozofija znanosti kritičkog racionalizma Karla Poppera - Halilović, Enver (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2015)
Kritički racionalizam Karla Poppera razvio je široku kritiku filozofije znanosti logičkog pozitivizma, induktivizma i konvencionalizma. Popper smatra da je stepen prihvatljivosti znanstvenih zakona i znanstvenih teorija determiniran brojem njihovih različitih znanstvenih i slučajnih provjera. Stepen istinitosti znanstvenih zakona i teorija izražava se „komparativnom vjerovatnoćom“. Popper smatra da se znanost razvija kroz historiju evolutivno, te da nema revolucija, niti u historiji znanosti niti u samim znanostima. Znanstveno metodološko super pravilo, pravilo svih znanstvenih metodoloških pravila je da nijedno znanstveno metodološko pravilo ne štiti nikakav znanstveni zakon, nikakvu znanstvenu hipotezu od pravila znanstvene provjere i dopune.