Prilozi političkom bosanstvu - Političko biće, nacija-država, bosanstvo - Lavić, Senadin (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Evropski racionalizam kraja 18. i prve polovine 19. stoljeća prekinuo je predstavu da je država organizacija koja dolazi od Boga. Država je sekularna i u njoj žive građani! Sekularnost znači odvajanje crkve od države, razvijanje građanskog, svjetovnog, pluralnog društva i državnih institucija u kojima vladaju zakoni. U naraciji o modernom nacionalizmu u Evropi uvijek polazimo od Francuske revolucije kao ishodišnog mjesta moderne nacije. To je topos s kojeg se razvijaju dva stoljeća etabliranja evropskih nacija-država u kojima je etničko potiskivano u predmoderno i pretpolitičko stanje, a nacija je smještena u prostor političkog ili političkih borbi.