Trgovina ljudima - komparativna studija prava i zakonodavnih mjera Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine - A. AlBaqamy, Turki Eid (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2018)
U radu se upoređuju pristupi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije u borbi protiv međunarodne trgovine ljudima. Upotrebom komparativne metode analiziraju se varijable prevencije, zaštite, krivičnog gonjenja i sankcije, a kao rezultat uporedbe identificirane su određene ključne tačke u rješavanju pravnih nedostataka prisutnih u bosanskom i saudijskom pravnom okviru za borbu protiv trgovine ljudima. Rad je podijeljen na tri dijela. U prvom predstavljen je opći koncept i teorijski pregled problema trgovine ljudima. U drugom dijelu se predstavljaju mjere protiv trgovine ljudima u skladu sa međunarodnim pravom, sa fokusom na prevenciju, zaštitu žrtava i krivično gonjenje trgovaca ljudima. U trećem dijelu predstavljaju se i upoređuju zakoni i ostale mjere usvojene od Bosne i Hercegovine i Saudijske Arabije u njihovoj borbi protiv trgovine ljudima.