Protivustavni prijedlozi reforme aktivnog i pasivnog biračkog prava u ustavu Bosne i Hercegovine - Ajanović, Enver (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2014)
Prema saznanjima autora ovog rada, u teoriji ustavnog prava protivustavni amandmani su rijetkost. U tom pogledu i Bosna i Hercegovina je izuzetak, jer Ustav BiH sadržava odredbu o zabrani derogiranja ljudskih prava i temeljnih sloboda iz pravnog poretka Bosne i Hercegovine. U posljednje vrijeme pojavilo se više takvih prijedloga. Pojedine od njih sam već analizirao i objavio u časopisu za društvena pitanja Univerziteta u Sarajevu pod nazivom „Pregled“ u br. 3 za 2012. godinu. Pored ovih, pojavili su se novi prijedlozi amandmana na Ustav BiH po uzoru na Sjedinjenje Američke Države, čije usvajanje sa ovako složenom pravnom prirodom ustavnog poretka vodi BiH u potpuni raspad. Također, ukidanje Predsjedništva BiH po uzoru na Švicarsku Konfederaciju i Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH, zato što se teško ostvaruju građanska predstavnička prava nacionalnih manjina, rezultirat će raspadom BiH. Prenošenje ovih izvornih sistema, kao načina ostvarivanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda – Bošnjaka, Hrvata i Srba – pri izboru članova Predsjedništva BiH, pogubno je za njen opstanak i otvara put za njen postepen, miran i dobrovoljan raspad na manje države. Općenito, ovakvo nekritičko preuzimanje rješenja ne odgovara historijskim procesima u Bosni i Hercegovini, koji su sasvim različit materijalni izvor formalnog ustavnog prava od onog u Sjedinjenim Američkim Državama ili Švicarskoj Konfederaciji. Prvi vodi daljem usložnjavanju ustavnog poretka BiH, a drugi njegovom pojednostavljenju. Time bi se zaustavili svi historijski procesi, a Bosna i Hercegovina bi počela polako nestajati sa međunarodne historijske scene. Prijedlozi saopćeni javnosti su protivustavni i rezultiraju negiranjem organa i države Bosne i Hercegovine.