Status sociologije kao nauke u današnjoj Bosni i Hercegovini i neki primjeri koji se odnose na to pitanje - Filipović, Muhamed (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Sociologija ima u Bosni i Hercegovini relativno dugu historiju. Prve ozbiljnije radove iz te naučne oblasti dobili smo već prije Drugog svjetskog rata, dakle, manje od stotinjak godina nakon što je Auguste Comte utemeljio tu novu nauku. Već je tridesetih godina XX vijeka u Sarajevu djelovalo nekoliko pisaca koji su dali izvjestan doprinos upoznavanju naše javnosti s tom naukom.