Zakon o imovini BiH - Ajanović, Enver (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Ustav BiH ne sadrži izričite odredbe o državnoj imovini, nego su pojedine odredbe posredan izvor prava za imovinu BiH. Ova imovina dijeli se na tri vrste: privatnu imovinu, javna i upravna dobra. Ipak, Ustav BiH sadrži dovoljno odredbi da se u amandmanskoj izmjeni stvori pravni osnov za usvajanje zakona o ovoj imovini. To se može postići tako što će zajednički ekonomski projekti i korištenje izvora energije prestati biti dodatna nadležnost institucija BiH a postati nadležnost institucija BiH u istom članu Ustava BiH. Tako će se stvoriti uvjeti da institucije BiH izvrše pravnu obavezu Ustavnog suda BiH da se zakon o državnoj imovini usvoji i BiH postane vlasnik različitih pravnih objekata u skladu sa Ustavom BiH.