Etika između konkurencije i antimonopolističkog prava - Hölzer, Heinrich (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2007)
Etički principi razvijali su se u različitim dijelovima svijeta po različitim političkim, kulturnim, društvenim i ekonomskim preduvjetima. Ne postoji unificirani set etičkih principa. Kao rezultat ovih različitosti, pravni principi koji se tiču etike, društvenih uvjeta i proizvodnog okruženja na našoj planeti u velikoj mjeri se razlikuju. S druge strane, u sve većoj mjeri usvajani principi za globalnu trgovinu i konkurenciju sjedinjavaju proizvode i usluge iz ovih različitih kultura na jednim te istim tržištima. Diskriminacije, prednosti ili mane, ovisno o tački gledanja, nezaobilazne su. Ne postoji kratkoročno rješenje. To je cijena koju treba platiti za globalizaciju i univerzalnu konkurenciju.