Transformacija sociologije u najnovijim diskursima o "globalizaciji" - Delić, Zlatan (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
U ovom članku autor razmatra pitanje da li se (i na koji način) u novim diskusijama koje se odnose na globalizaciju, epistemiološki status društvenih znanosti mijenja. Akcenat je na sociologiji, njenim osnovnim terminima kao što su društvo, kultura, identitet itd. Ovo pitanje dobija potvrdan odgovor ali nije odgovoreno linearno nego sa novim pitanjima i dilemama. Ove dileme se kao prvo, odnose na (promjenjiv karakter) metodologije najnovijih debata aktiviranih pozicijom globalizacije kao nove paradigme i pojačane nedavno uspostavljenim programom šire „rekonstrukcije društvenih znanosti“ i „novim programom rada u sociologiji“. Autor želi pokazati da najnovijie debate koje se odnose na globalizaciju mijenjaju značenje pre-globalizacijskog diskursa koji je nekada bio osnova klasičnih društvenih znanosti. Pozadina, u kojoj se diskutovalo o ovim promjenama je osnova uvjerenja da je globalizacijski diskurs u sociologiji i u društvenim znanostima općenito neizbježan. Ali autor dokazuje da se prekomjerna upotreba „globalizacijskog diskursa“ ne hrani samo-upućujućim paradoksima, nego ih umjesto toga proizvodi. Kao rezultat te proizvodnje, dokazano je da postoje dramatične promjene sociologije.