Sa razvojnom strategijom Bosna i Hercegovina ima perspektivu - Krkić, Safet (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Čak i nakon 10 godina poslije rata niti bh. ekonomija niti društvo ne mogu naći put koji vodi stabilnom razvoju. Nedostatak perspektive i siromaštvo su sve više prisutni u zemlji. Rješenje ovog problema nije moguće bez definiranja strategije za ekonomski razvoj. Vodeće političke partije ili strukture koje su ih izabrale odgovorne su za činjenicu da ova strategija nije definirana. Definiranje i prihvatanje razvojne strategije primarno znači analizu izvora države. Takva analiza je već urađena i ne treba se ponavljati. Najveći problem, bez sumnje je zapošljavanje. Stoga se razvojna strategija mora baviti prvo ovim problemom. Dok poljoprivreda nudi relativno velike mogućnosti za zapošljavanje i analizu razvojnih mogućnosti, pokazuje se da BiH ima neophodne preduvjete, razvoj poljoprivrede treba biti stimulisan. To se dodatno potvrđuje činjenicom da ova zemlja uvozi hranu u vrijednosti od približno 1 mil. Eura. Činjenica da se oko 2 mil. KM troši na uvoz hrane a da je zemlja može sama proizvoditi jeste gubitak od hiljadu radnih mijesta. Razvoj poljoprivrede i proizvodnja lijekova trebaju biti stimulisani primarno poljoprivrednom proizvodnjom. BiH također ima dodatne izvore proizvodnje energije. Za razvoj pomenutih aktivnosti, pored sirovina, BiH također ima suficit infrastrukture kao i potrebne profesionalne kadrove. Dugoročnu strategiju razvoja trebaju pratiti instrumenti politike stimulativnog razvoja. Instrumenti stimulacije razvoja se trebaju kreirati putem privrednih komora. Prijedloge mjera razvojne politike treba prihvatiti BiH Parlament. Na ovaj način bi postali pravni dokumenti.