Kultiviranje filozofskog duha u Bosni - Kahteran, Nevad (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Kultiviranje novog filozofskog duha koji presijeca klasične granice i otvara njihovo razumijevanje brojnim kulturološkim i intelektualnim historijama, napose ovom „pomalo zaboravljenom trećem linku“ sa islamskom medijavalnom filozofskom tradicijom – za proučavanje bosanskih i dalmatinskih ranosrednjovjekovnih kulturnih i intelektualnih veza sa južnom Italijom i Sicilijom – vrlo je potrebno u Bosni i Hercgovini. Ovo je važan dio historijske rekonstrukcije koja je sada u procesu. Otuda, uzimajući u obzir da smo naviknuti da upotrebljavamo ideju Balkana kao mjesta konflikta, vrlo krvavog konflikta (Bal znači med, ili slatko na turskom, a kan znači krv, slatkoća zemlje i ljudi, te prosuta krv da je se kontrolira; a sami pojam Balkana skraćenica je za Balkanski poluotok jugoistočne Europe, najveći poluotok u Europi), ovi se prinosi nadalje promišljaju u autorovim naporima da redizajnira curriculum Odsjeka za filozofiju Univerziteta u Sarajevu kako bi stimulirao i potaknuo interkulturalno mišljenje među budućim generacija svojih mlađih kolega, umjesto daljnjeg zapadanja u svađalaštvo koje je ostavilo generaciju ljudi da dugo čeka na restauraciju velikog dijela njihovog naslijeđa koje je pogubljeno.