Demografska budućnost i djelotvorna polikulturna zajednica Bosne i Hercegovine - Bošnjović, Ilijas (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
U BiH je od 1992. do 1995. stvoren ogroman demografski gubitak, koji je prouzrokovao prirodnu depopulaciju i demografsku perspektivu učinio sumornom. U postdejtonskom razdoblju iracionalne politike etničkog nacionalizma usporavaju reforme i kreiraju napetosti što dalje pogoršava demografsku situaciju. Polikulturna zajednica BiH je model koherentnog života u vjerskoj i etničkoj raznolikosti sa višestoljetnim kontinuitetom. Kad god je ta zajednica bila postojana i djelotvorna, to se pozitivno odrazilo na ukupan prosperitet, pa i na demografske prilike, i obratno. Razaranjem polikulturne zajednice 1992-1995. nastao je i demografski slom. Revitalizacijom ove zajednice i njene ranije djelotvornosti, nastali bi uslovi za poboljšanje demografskih trendova. Političke elite moraju vjerovati da je to nužno i izvodivo, ako žele da se Srbi, Hrvati i Bošnjaci biološki održe na prostoru BiH.