Uvodna riječ - Fočo, Salih (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2003)
Pregled, časopis za društvena pitanja ponovo je pred naučnom i stručnom javnošću. Njegova pojava je svakako veliki događaj za Univerzitet, ali i za javnost u Pregledu će autori iznositi svoje misli i ideje o složenim društvenim pitanjima i fenomenima sa kojima se danas suočavamo. Pregled simbolizira povijest Bosne i Hercegovine. Više je puta pokretan i gašen. Uzdizao se iz zaborava i zadobijao iznova afirmaciju i postajao nezaobilazan kreator ideja. Burna bosanska povijest je pratila stanje njenog duha, ideje i časopisi su pratili tok događanja. Sve što se zbilo u prošlosti u vizuri budućnosti nije moralo biti. Povijest se iz sadašnjosti ne može popravljati, ali su svakako drugačija gledišta na prošla zbivanja iz drugih i drugačijih vizura. Mnogo što je upitno; nekad je bilo dominantno ili vladajuće gledište.