Vladavina medija ili vladavina nad medijima: (Uloga OSCE-a u uređivanju rada medija i afirmaciji prava i sloboda) (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
U komunikološkom, sociološkom, pa i političko-pravnom smislu suvremeno društvo, građansko društvo, shvaćeno kao komunikacijska zajednica čiji se segmenti ponašaju slobodno i u kojem pojedinac slobodno djela, misli i odlučuje, zahtijeva visok stupanj uređenosti, ali i utjecaja na svijest, pa i odgoj. Stoga i samo novinarstvo potrebuje višu normativnu uređenost ne samo formalno-pravno već i u smislu poticaja za napredak u kulturi i svijesti. U tom smislu ozbiljan problem jeste problem balansa vladavine medija ili vladavine nad medijem, vladavina istine ili laži, vlade i zakona ili interesa. Upravo u tom kontekstu valja sagledati značaj norme, a u okviru znanosti mjesto i značaj novinarske etike kao posebne etike.
Keywords: mediji; demokracija; uređenost; norma; sloboda; ljudsko pravo; vladavina; međunarodna organizacija; OSCE; deklaracija; diskriminacija; konflikt; mir; stabilnost