Perspektive razvoja sociologije medicine u Bosni i Hercegovini (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2015)
Sociologija medicine je postala glavna sociološka disciplina i najrazvijeniji ogranak unutar udruženja sociologa širom svijeta. Njena uloga u oblastima kao što su javno zdravstvo, menadžment u zdravstvenoj zaštiti i sestrinstvo i klinička medicina dobija sve više na značaju. Ovaj tekst tretira poziciju sociologije medicine u Bosni i Hercegovini i pretpostavke za njen daljnji razvoj, posebno u segmentu empirijskih istraživanja u oblasti zdravstva. Iako je istraživački doprinos u oblasti sociologije medicine na svjetskom planu u stalnom porastu, kod nas je ova oblast poprilično zanemarena. Jedan od razloga njene nerazvijenosti je nedovoljna zastupljenost ove discipline na fakultetima kako medicinske tako i društvene orijentacije, a drugi je zasigurno povezan sa nedostatkom adekvatnih empirijskih multidisciplinarnih istraživanja koja uključuju sociološko-medicinski pristup tretiranju zdravstvenih fenomena. S obzirom na stanje u oblasti zdravstva ne samo u Bosni i Hercegovini nego i na globalnom nivou, u porastu su potrebe za sociološkim pristupom analizi i kreiranju javnih politika u oblasti zdravstva. Stoga ovakva vrsta istraživanja predstavlja najveći izazov za sociologiju medicine ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire.
Keywords: sociologija medicine; sociologija; medicina; zdravstvo; javno zdravstvo