Razvoj studija sociologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2013)
Ovaj tekst predstavlja analizu razvoja studija sociologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu od 1964. godine, kada je nastao, do danas. Elaboracija ovako postavljenog istraživačkog zadatka podrazumijeva i naznaku geneze sociološke misli na našim prostorima u drugoj polovini XX stoljeća, koja u značajnoj mjeri uslovljava konstituiranje, a onda i nastavno-naučno i profesionalno profiliranje studija sociologije. Evoluciju koncepta studija sociologije pratili smo preko nastavnih planova i programa te naučnoistraživačkih projekata ovog, do devedesetih godina minulog stoljeća, jedinog jednopredmetnog studija sociologije u Bosni i Hercegovini, što svjedoči o matičnosti ovog studija na našem fakultetu. Efekti obrazovanja sociologa analizirani su prezentacijom statističkih podataka o broju upisanih i diplomiranih studenata kao i magistranata i doktoranata.
Keywords: sociologija; studij; nauka; obrazovanje; istraživanje