Ujedinjene nacije i masovna kršenja ljudskih prava u formi međunarodnih zločina u Bosni i Hercegovini u vrijeme međunarodnoga oružanoga sukoba (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2011)
Autor u ovome znanstvenome radu daje temeljit prikaz djelovanja organizacije Ujedinjenih nacija u odnosu na međunarodni oružani sukob u Bosni i Hercegovini. U prvome poglavlju, nakon uvodnih razmatranja, analizira ustanovljavanje, mandat i ulogu Zaštitnih snaga Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, u najvećoj mjeri kroz analitički i kritički presjek rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. U drugome poglavlju rada autor piše o ustanovljavanju i ulozi sigurnosnih zona Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, što predstavlja, do danas, jedno od najkontroverznijih instituta djelovanja Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, odnosno odluka međunarodne zajednice država. Rad, također, donosi značenje i posljedice donošenja odluke Vijeća sigurnosti iz 1991. o uvođenju zabrane uvoza oružja u bivšu Jugoslaviju (Bosnu i Hercegovinu), kao i o značenju i djelotvornosti zatvaranja zračnoga prostora iznad cijele Bosne i Hercegovine.
Keywords: Ujedinjene nacije; Vijeće sigurnosti; generalni sekretar; Bosna i Hercegovina; međunarodni oružani sukob; agresija; genocid; međunarodni zločini; sigurnosne zone; Zaštitne snage Ujedinjenih nacija