Regionalizacija : evropsko iskustvo i perspektive Bosne i Hercegovine (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2009)
U evropskom prostoru se razvija koncept regija. Evropa odnosno Evropska unija ne izgrađuje se samo kao zajednica država, nego i kao zajednica regiona. Mnogi zagovornici „Evrope regiona“ smatraju da je i politički i ekonomski, a u širem smislu i istorijski i geografski, opravdano i korisno da se što veći broj odluka, naročito onih koje se odnose na pitanja svakodnevnog života građana, prepusti regionalnim i uopšte lokalnim vlastima. Iz toga slijedi uvjerenje da je opravdano da se omogući regionima da svoje interese zastupaju i neposredno (ili povezujući se sa regionima drugih zemalja) u odgovarajućim međunarodnim organizacijama i poštujući međunarodni poredak i pravo. Zagovornici „Evrope regiona“ u Savjetu Evrope izborili su se i za osnivanje Kongresa opština i regiona Evrope. U tekstu se razmatraju dva glavna razloga koja idu u prilog regionalizaciji države. Jedan je kako da se spriječi suvišna i nekada opasna koncentracije državne moći na jednom mjestu i, drugi, da se omogući regionima da u što većoj mjeri učestvuju u kreiranju ukupne državne politike. Regionalizam je zasnovan na politici mira i saradnje.
Keywords: regioni; Evropa; regionalizam; država