Indikatori nestabilnosti međunarodnog finansijskog sistema (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2008)
Međunarodni finansijski meteži i globalne nestabilnosti, koji su nedavno intenzivirani u međunarodnim finansijskim kretanjima, generalizirali su potrebu za pronalaženjem načina za procjenjivanje čvrstoće odnosno jačine i (ne)stabilnosti globalnog finansijskog sistema, ali i njegove bitne dimenzije – međunarodne finansijske arhitekture. S tim u vezi, u proteklim godinama 21. stoljeća značajan dio aktivnosti međunarodnih finansijskih institucija bio je usmjeren ka kreiranju, osmišljavanju i unapređenju tzv. međunarodnih makroprudencijalnih indikatora (MPI) ili indikatora čija će se osnovna uloga zasnivati na procjenjivanju čvrstoće i izdržljivosti globalnog finansijskog sistema i finansijske arhitekture. Stoga je osnovni cilj u ovom radu sistematizirati i prikazati veoma bitne makroprudencijalne indikatore koji sve više imaju neizostavno mjesto i fundamentalnu primjenu u analizama i izvještajima međunarodnih finansijskih institucija i organizacija koje prate promjene institucionalnog okvira globalne ekonomije, poznatog kao međunarodni finansijski (monetarni) sistem.
Keywords: finansijski indikatori za procjenjivanje čvrstoće; jačine i (ne)stabilnosti međunarodnog finansijskog sistema (MPI); međunarodni finansijski sistem; međunarodna finansijska arhitektura