(Ne)mogućnost tranzicione pravde (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2007)
Beogradski krug i Centar za kulturnu dekontaminaciju pokrenuli su projekt koji ima za cilj izdavanje svezaka koji se bave mogućnostima i nemogućnostima tranzicione pravde, naročito u zemljama nekadašnje Jugoslavije. „Zajednica sećanja“ skup je tekstova nekoliko autora,a glavne teme su: kolektivna i pojedinačna odgovornost za ratne zločine, osjećaji žrtava ratnih zločina, uloga svjedoka genocida, te suočenje s krvavom prošlošću. Poseban akcent stavlja se na dva stravična evropska genocida: Auschwitz i Srebrenicu. Uredništvo je najavilo izdavanje još ovakvih svezaka, a cilj je pokretanje javne debate o osmišljavanju zajedničke budućnosti.
Keywords: tradicionalna pravda; zločin; prošlost; žrtve; genocid; odgovornost; sjećanje; pravo