Vojni faktor u integraciji Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Bosna i Hercegovina je definitivno kao vojna činjenica, kao teritorij i kao država strategijski (vojni) fenomen u evropskim, pa i svjetskim razmjerima. Tragom događanja do devedesetih godina 20. stoljeća prepoznatljivi pečat koji na tlo utiskuje vojna čizma, gusjenica oklopnoga transportera ili tenka stajao je na mapi Evrope negdje sjevernije: recimo u Njemačkoj (ranije Zapadnoj ili pak Istočnoj), kao prostoru na kojemu je vršena koncentracija vojnih snaga dvaju vojnih blokova.