Bosna i Hercegovina je dio civilizacijskog kruga (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Ideja evropskog integriranja, u formi kakva je na sceni, nema spejalno dugu povijest. Moglo bi se, bez velikih rizika dakako, reći kako je ona svojevrsno proizvod trauma koje je proizveo Drugi svjestki rat.