Dragutin Braco Kosovac (1924-2012) - Lazić, Tatjana (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2012)
Malo je onih koji poklanjaju svoju dušu, a zauzvrat ne traže ništa. Malo je onih koji dosegnuvši vlastitu konačnost života u trajnu zaostavštinu svima ostavljaju djela koja svijetle i u najvećoj tami, i koja, kao takva, jesu konstante svih sistema vrijednosti i koja za krajnju svrhu i konačan cilj imaju razvoj društva i pojedinca u humanističko-emancipatorskom diskursu. Baš takav velikan je bio Dragutin Braco Kosovac, čovjek koji je svojim radom, zalaganjem, moralnim i etičkim credom zaslužio visoko mjesto među velikanima bosanskohercegovačkog društva.