Nijaz Duraković (1949-2012) - Iz "Leksikona socioloških pojmova" - Lavić, Senadin (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2012)
DURAKOVIĆ, Nijaz (Stolac, 1. januara 1949 – Sarajevo, 29. januara 2012), sociolog, politolog, teoretičar prava, javni politički djelatnik. U Stocu je završio osnovno i gimnazijsko obrazovanje.