Iz najnovije izdavačke produkcije o srednjem vijeku - Kurtović, Esad (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Izdavačka produkcija u toku 2003. ponudila je niz naslova iz oblasti medievalistike čijim sadržajem se struka, studenti i ljubitelji srednjovjekovlja mogu s razlogom počastiti i gotiviti ove i narednih godina. Kroz nekoliko monografskih naslova kao i kroz pregled radova objavljenih u stručnoj periodici moguće je upoznati širi spektar autorskih interesa i njihovih tematskih okvira unutar stručnijeg proučavanja srednjega vijeka. Zavisno od ukusa i poticajnosti izazvane razinom pristupa, kroz pročitano se može mnogo štošta saznati, naučiti, ali i otvoreno zaintrigirati i približiti se srednjem vijeku kao nepresušnom inspirativnom postolju novovjekovnog, modernog i suvremenog svijeta. Naravno, najnovija izdavačka ponuda najvećim dijelom je skupa, rijetka, raspršena i teže ju je nabaviti, pratiti i kotrolirati, pa se najčešće može nalaziti i potraživati u "bogatijim" bibliotekama.