Odgovornost medija za zločine - Arnaut-Haseljić, Meldijana (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
U bivšoj Jugoslaviji su mediji, ili sredstva javnog informiranja kako su nazivani, smatrani jednim od najznačajnijih resursa kojima se propagirao oružani rasplet disolucije Socijalističke federativne republike Jugoslavije. Mediji su bili i aktivni učesnici u ovim događanjima, jer su nerijetko podsticali ili izazivali mnoga kršenja ljudskih prava, zločine protiv čovječnosti i međunarodnog prava, ali i zvjerstva koja su se dogodila na ovim područjima, a koja su kulminirala zločinačkom nakanom genocidom. Najčešće je to ispoljavano govorom mržnje koji se može tretirati kao jedan od oblika progona određene grupe osoba. Na osnovu toga medijski djelatnici podliježu krivičnoj odgovornosti u okviru udruženog zločinačkog poduhvata koji predstavlja institute međunarodnog običajnog prava prihvaćenog raticiranjem međunarodnih ugovora. Uporište za to se nalazi umeđunarodnim dokumentima, ali i nacionalnom zakonodavstvu, kojim se propisuje zabrana ratne propaganda kao oblika progona određene grupe osoba.