Kantova gledišta o vaspitanju djece - Miković, Milanka (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
U radu se analizira Kantov spis „Vaspitavanje djece“ izveden na kriterijima univerzalnih vrijednosti, u duhu kategoričkog imperativa. Veliku važnost vaspitanja djeteta Kant vidi u spoznaji i imperativu da se djeci mora pristupiti kao ličnostima u malom. Svu kompleksnost njegovog razumijevanja vaspitanja otkriva spoznaja da „nijedna žena nije samo žena, i da nijedan muškarac nije samo muškarac“. Moderna načela nauke o vaspitanju, kao: svrsishodnost, stvaranje orijentacije, individualizacija, socijalizacija, dosljednost itd., nalaze svoja uporišta u idejama i normama Kantovog teksta. Vrijednost uma, koju Kant analogno idealitetu u ovom spisu definiše, pokazuje Kanta prosvjetitelja, neograničenog povjerenja u razumnost kao mjeru ponašanja, koji kaže da djecu treba vaspitavati, ne za sadašnje nego za buduće vrijeme, to jeste za ideju čovječanstva.