Vrijeme (sve)politike - Žiga, Jusuf (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Živimo u vremenu (sve)politike. Danas, u ostvarivanju interesa najznačajnijih centara moći postaje „dopušteno“ sve što je ostvarivo! Egocentrično opsjednuti, umislili smo da smijemo raditi sve što poželimo, a da pri tom nikome i ni za šta ne trebamo odgovarati. Obrušili smo se na razaranje prirodnog poretka života, iako mu i sami pripadamo. A kosmički pojmljena svetost života ne pripada samo čovjeku, već cjelini svijeta. Bez takve percepcije nezamislivo je očuvanje ekosistema, klimatskog poretka i sl., odnosno harmonije života na planeti. Ovo je jedina generacija ljudi za koju znamo u svekolikom povijesnom razvoju čovječanstva koja predumišljajno radi protiv sebe i budućnosti svojih potomaka. One prethodne, kada su tako šta i činile, radile su to isključivo iz neznanja. Otuda je imperativna alternativa ovovremenoj „filozofiji života“.