O finansiranju političkih stranaka - Bratovčić, Arnela (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2012)
Novac je osnova postojanja mnogih društvenih organizacija pa i političkih stranaka. Oblast finansiranja političkih stranaka i predizbornih aktivnosti jedno je od najvažnijih pitanja stabilizacije demokratskih procesa u tranzicijskim zemljama, ali i onima sa razvijenom demokratijom. Praksa je pokazala da je oblast finansiranja političkih stranaka jedan od vodećih problema i u političkom životu Bosne i Hercegovine. Stoga će u radu biti ukazano na neka od najznačajnijih pitanja u vezi sa finansiranjem političkih stranaka, nedostacima u zakonskoj regulativi, neophodnosti strožijih sankcija za nepoštivanje pravila finansiranja i veću odgovornost političkih stranaka za racionalnije trošenje sredstava finansiranja.