Od velikodržavne doktrine do genocidne tvorevine - Lavić, Senadin (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2012)
Autor u ovome radu analizira bitne političke ideje i tokove u srbijanskom društvu prije agresije na internacionalno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu pokazuje se da Srbija devedesetih godina dvadesetog stoljeća napušta ideju izgradnje moderne, evropske države i, slično procesima s početka dvadesetog stoljeća, odlučuje se za ostvarivanje nacionalističko-ekspanzionističkih projekata iz 19. stoljeća. Pritom bošnjačka politika, zatečena u jednom teškom povijesnom stanju, ne uspijeva u cijelosti odgovoriti na srpskohrvatsku antibosansku politiku i agresiju. Bošnjačka politika je samo djelimično uspjela odgovoriti epohalnom trenutku odbrane države i njezinog naroda formiranjem Armije Republike Bosne i Hercegovine. O tome još nije bilo jasne i znanstveno potkrijepljene rasprave u bosanskohercegovačkom društvu, a naročito među Bošnjacima koji još nisu adekvatno promislili genocid koji im se dogodio.