Monetarna politika Bosne i Hercegovine kao pretpostavka makroekonomske stabilnosti - Nuhanović, Senija; Kešetović, Izudin (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2010)
Pored centralne banke kao temeljnog nosioca monetarne vlasti u zemlji, u određenim slučajevima (naročito poslije snažne finansijske krize, hiperinflacije, ratova...) uvodi se valutni odbor kao jedan od modela upravljanja monetarnom politikom. Iako je taj model prisutan više od dva stoljeća, u zadnje dvije-tri decenije ponovno se popularizira njegov značaj za nacionalnu privredu. Stoga se u predmetnom radu najprije prezentira historijat valutnog odbora kao najekstremnije forme vezivanja deviznog kursa i njegove osnovne karakteristike. Potom se vrši komparacija klasične centralne banke i valutnog odbora u cilju iznošenja osnovnih prednosti ali i nedostataka spomenutog aranžmana. U zadnjem dijelu rada prezentiraju se iskustva pojedinih zemalja, naročito na polju suzbijanja inflatornih trendova i postizanja monetarne stabilnosti s navedenim aranžmanom, s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu navodi se da su u dvanaestogodišnjem periodu postignuti nezanemarivi rezultati u sferi monetarne politike u Bosni i Hercegovini, ali se istovremeno naglašavaju potencijalne opasnosti po održivost valutnog odbora u narednom periodu i daju prijedlozi za njihovo eliminiranje ili reduciranje.