Zadovoljstvo i um: Prije svih je Platon otvorio neprijateljstvo prema tijelu. M. Onfray Le gai savoir hédoniste - Škuljević, Željko (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2009)
Koliko god i kako god da ponuđena naslovika upućuje na Epikura, o njegovom «hedonizmu» će biti riječi nešto kasnije, započet ćemo Platonovim Filebom: šta je Dobro i kako bi ljudi trebali da žive ako žele ostvariti takvu ideju (u dijalogu, o toj temi razgovaraju Sokrat, Fileb i Protarh).