Izbjeglice - žrtve etničkog inženjeringa - Bandžović, Safet (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2008)
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, u okviru edicije “Svedočanstva", objavio je zbornik Izbeglice – žrtve etničkog inženjeringa. Istraživanja izbjeglištva i progonstva su usko povezana s problemima ljudskih prava, nacionalizma, genocida i etnocida. To pitanje nema samo humanitarnu, već i političku, pravnu i moralnu dimenziju. Problem izbjeglištva u regionu nije potpuno kritički analiziran i sagledan u cijelosti. U ovom zborniku su dati osnovni historijski i društveni problemi, uzroci i posljedice izbjeglištva, zatim hronologija zbivanja, obilježja zla, te javni, društveni i politički stav prema ovoj golemoj ugroženoj skupini tokom “postjugoslavenskih ratova”, što sve podstiče na duboka promišljanja. Izbjeglištvo nije bilo samo posljedica, već i cilj tih ratova i njihovih stratega.